OKULUMUZ TARİHÇESİ

OKULUN TARİHÇESİ

Halen kullanılmakta olan dört ayrı bloktan oluşan okul binalarımızın  -farklı zamanlarda yapıldıklarından- ne zaman yapıldıklarıyla ilgili olarak kesin bir bilgi olmamakla birlikte, İngiliz rahiplere lojman olarak yapıldığı bilinmekte, 1850 yılında "Rahibe Okulu" olarak kullanılması ve burada kalan İngiliz rahiplere  "Lojman" olarak verilmesi, tarihçenin 1850 yılına        kadar gittiğini göstermektedir.

 

Okul binasının bitişik nizam olarak inşa edildiği "Galata Derneği" binasının 700 yıllık ve Cenevizlerden kalma olduğu göz önüne alınırsa okul binaların bir kısmının o zamanlardan kaldığı          düşünülebilir.

 

  İstanbul'un işgali esnasında mevcut binalar İngilizler tarafından karakol ve hapishane olarak       da            kullanılmıştır.

 

  İngilizlerin çekilmesinden sonra, bir süre "Yetimhane" olarak kullanılan binalar,  daha sonra "Terzilik Okulu" olarak hizmet vermiştir.

 

Terzilik Okulu kapandıktan sonra mevcut binalarda; Galip Dede, Kuledibi ve Okçumusa İlkokulu adlarında üç okul aynı anda hizmet vermiştir.

 

Birkaç yıl sonra bu üç ilkokul birleştirilmiş ve "Okçu Musa İlkokulu"  adını almıştır.

 

Daha sonraki yıllarda, Pirireis Ortaokulu ile Okçu Musa İlkokulu, Pirireis Ortaokulunun Kasımpaşa'ya taşınmasına kadar müştereken aynı binalarda eğitim-öğretim yapmışlardır.

 

1968-1969 öğretim yılından itibaren,  Okçumusa Ortaokulu ve Okçumusa İlkokulu aynı binalarda ikili öğretimle hizmet vermeye devam etmişlerdir.

 

1988–1989 Öğretim yılından itibaren iki okulun birleştirilmesiyle ilköğretim statüsüne geçen okulumuz "Okçumusa İlköğretim Okulu" adını almıştır.

 

2012-2013 Öğretim Yılından itibaren MEB'de yapılan yapılandırma değişikliği sonucunda okulumuz ilkokul-ortaokul olarak iki okula dönüştürülmüş,

2013-2014 Öğretim yılından itibaren 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle, okulumuz "Okçumusa İlkokulu" olarak tam gün eğitime devam etmektedir.

 

Okulumuz 1993 yılında "Kentsel Sit Alanı" içine alınmıştır.

 

Okulumuz adını Fatih Sultan Mehmet'in "Okçubaşı" olan Okçu Musa'dan almıştır. Semtimizde aynı adla anılan bir cami ve bir cadde de bulunmaktadır.

16.03.2021 758